onsdag 21 november 2012

Silmarillion - Ett fascinerade och svårläst verk om Tolkiens värld

I J. R. R. Tolkiens verk Silmarillion får vi reda på bakgrunden till den värld som beskrivs i bland annat Bilbo - En hobbits äventyr och Sagan om Ringen. Boken kan nästan ses som en lärobok i historia och geografi då Tolkien sakligt redogör för världens utveckling, och han gör på det samma stora allvar som man kan finna i en lärobok. Vi får reda på varför världen rent fysiskt ser ut som den gör, det vill säga hur landmassorna har förflyttats och omformats över tiden, och hur de olika folkslagen, så som alver och dvärgar, har vandrat. Tolkien hade en förkärlek för språk vilket också märks i den här boken då det finns avsnitt om språkets utveckling samt hur man ska tolka de geografiska namnen.

Så de som börjar läsa Silmarillion i tron att det är en bok i samma stil som trilogin om härskarringen blir nog mycket förvånade, och de flesta blir också troligtvis besvikna då den här boken nog får anses som riktad till de som är mycket inbitna Tolkienfan. För oss andra blir det helt enkelt för svårt att hålla engagemanget uppe. Boken är så fullspäckad med namn, släktskap, geografiska platser och spänner över ett så stort tidspann att det krävs ett brinnande intresse för den här fantasivärlden för att man ska orka ta in allt. Sidorna är minst sagt faktaspäckade.

Med detta sagt så vill jag ändå rekommendera boken även till dem som inte är fanatiska Tolkienfan då det är en fascinerande bok. Här har vi alltså en lärobok i historia, geografi och till viss del också lingvistik över en påhittat värld! Är inte det coolt eller? Tänk vilken möda Tolkien måste ha lagt ned på att få ihop hela denna världs utveckling, här pratar vi inte om att få ihop några enskilda trådar i en deckare utan här handlar det om att synka kontinenternas rörelser med folken och språkets utveckling. Detta är stort! Så jag rekommenderar alla att testa att läsa Silmarillion, även om ni sedan med stor sannolikhet inte kommer att orka ta er igenom hela........

Karta silmarillion tolkien beleriand
Karta över Beleriand, en central plats i Silmarillion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar