torsdag 29 november 2012

Papua Nya Guinea - Mer exotiskt än så blir det knappast!

I sin bok Beyond the Coral Sea reser Michael Moran till Papua Nya Guinea, ett land så långt bort från vår egen verklighet som det bara är möjligt. På de öar som tillhör Papua Nya Guinea och som ligger nordost om själva huvudön finns några av världens mest isolerade folkgrupper. Och det är ett land som är starkt präglat av kolonialismen, vilket också märks på de namn vi i väst använder för de olika ögrupperna. Vi har till exempel namn som Bismarckarkipelagen, D’Entrecasteaux-öarna, Le Maire-öarna, Louisiadeöarna, Trobriandöarna och Bougainville. Och det är dessa ögrupper som Moran skildrar i sin bok.

Boken är en mix av episoder från Morans egen resa och hans reflektioner kring dagens Papua Nya Guinea samt episoder från de upptäcktsresande och kolonisatörer som besökt landet tidigare. Moran har ett starkt intresse för antropologi vilket märks då mycket av boken handlar om urbefolkningens traditioner och ritualer samt hur dessa har påverkats av först kolonisatörerna och sedan det moderna samhället. Och mycket av det han skriver är intressant men för mig blir det lite väl mycket fokus på äldre ritualer, jag hade gärna sett att mer av boken handlade om dagens Papua Nya Guinea. Jag hade gärna också läst mer om själva resan. Det verkar vara ett minst sagt svårt land att resa runt i och därför hade det varit kul att läsa mer om de strapatser han råkade ut för.

Så som reseskildring får boken inte något högt betyg, men som en historisk och antropologisk skildring är den mycket bra. Och som läsare blir man intresserad av att resa dit...kanske att detta blir nästa trendiga resmål för dem som tröttnat på Thailand?.....

Karta över Papua Nya Guinea
Karta över Papua Nya Guinea2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Synd att det inte verkar vara mer om själva resan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, fast det är en helt ok bok ändå. Kunde bara blivit så mycket bättre.

      Radera