fredag 16 november 2012

En lysande atlas över Tolkiens Midgård

För er som är på väg att läsa Tolkiens böcker kan jag starkt rekommendera Karen Wynn Fonstads bok The Atlas of Middle Earth. Detta är en kartbok med tillhörande texter som beskriver Midgårds historia från den Första tidsåldern fram till den Fjärde tidsåldern. För den som ska läsa trilogin om Härskarringen så finns här detaljerade kartor över många av de platser som besöks i boken, allt från översiktskartor där huvudpersonernas olika vägar genom Midgård är utritade till detaljkartor över enskilda platser så som Minath Tirith och Edoras. Ja det finns till och med planritningar över vissa enskilda byggnader.

Det är alltså inte Tolkiens egna kartor i boken utan kartorna är skapade av Karen Wynn Fonstad utifrån hur världen beskrivs i böckerna. Eftersom inte alla platser är exakt beskrivna i böckerna, till exempel i avseende var de ligger, så har hon ibland tvingats gissa. För de som är ortodoxa Tolkienfan kanske detta är som att svära i kyrkan men personligen tycker jag att hennes tolkning av Tolkien tillför mig som läsare något. Och hon är också tydlig med att skriva ut vad som är hennes egen tolkning.

Att använda sig av den här atlasen parallellt med att man läser Tolkiens böcker ger enligt mig läsupplevelsen ytterligare en dimension. En del kanske tycker att kartor begränsar läsarens egen fantasi men detta håller jag inte med om, tvärtom så ser jag att en kartbok som denna gör fantasivärlden mer levande och engagerande. Detta är ett mycket bra komplement till Tolkiens böcker som jag alltså varmt rekommenderar!...... 

Karta Map Moria
Karta över Morias grottor
Map Karta Rivendell
Karta över Riftedal (Rivendell) och Elronds hus.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset!
    Jag lyssnar just nu på hela 'serien' (Hobbiten och trilogin om härskarringen) och har letat efter nåt liknande. Böckerna läste jag för mer än 30 år sedan men ljudboken och den nya översättningen ger en annan upplevelse men jag saknar någon sorts kartor och översikt (som den kartnörd jag är).

    SvaraRadera