lördag 3 september 2011

Fusk bland naturfotografer är nog vanligare än man tror

Nyligen har den kända naturfotografen Terje Hellesø gått ut offentligt och erkänt att en del av de bilder han tagit har varit manipulerade. Och vi pratar inte mindre manipuleringar så som att justera kontrast och liknande, nej här är det frågan om klipp och klistra. Terje Hellesø har letat upp bilder på Internet med lämpliga djurmotiv, dessa djur har han sedan klippt ut och klistrat in i sina egna bilder. Och detta är givetvis helt okej om han har tillstånd från ägaren till den ursprungliga bilden samt om han kallar bilderna för konstverk. Men i det här fallet har han gått ut med att bilderna är autentiska naturbilder. Så det är naturligtvis förkastligt.Tyvärr tror jag dock inte att han är ensam. Med den teknik som finns idag är det frestande lätt att skapa sensationellt bra bilder i ett nafs, betydligt enklare än att tvingas ligga ute i en koja i skogen i veckor för att få en bra bild på ett Lodjur....


(Och att döma av av kommentarerna jag fått så tolkar vissa det som att nedanstående exempel är framtagna av mig, så är det naturligtvis inte. Hittade bilderna på Aftonbladet, Fotosidan och SVT:s sajter.)9 kommentarer:

 1. Får man fråga varför du använder de bevis som Flashback-användarna tog fram och bearbetade, utan att ens unna dem en ynka hänvisning till tråden (och allra helst användarna)? Det är knappast för mycket begärt.

  SvaraRadera
 2. Herr Anonym är en Fåntratt. Vad får du ut av detta?

  SvaraRadera
 3. Herr anonym har helt rätt. Helt fel att ta cred för andra jobb....

  SvaraRadera
 4. Nu framgår det tydligt att bilderna inte är framtagna av mig.

  SvaraRadera
 5. Till Klosett-Gösta: Jag får väl personligen inte ut så mycket av det alls.

  Men jag tycker att det är oerhört ironiskt, och lite tragiskt, att nyheten handlar om att Terje har tagit bilder från nätet och tutat i folk att det är hans egna, och när tidningarna och bloggarna nu rapporterar om detta, är de själva nästan lika tjuvaktiga när de tar bevisen från Flashback utan att ge någon som helst hänvisning. Folket på SVT verkar hittills vara de enda som rapporterar nyheter med rak rygg.

  Jag är för övrigt själv ingen Flashback-användare, men jag läste igenom tråden som behandlade det aktuella ämnet när jag såg länken på SVT:s hemsida. De som tog fram bevisen arbetade uppenbarligen hårt, grundligt och gratis med något som bl.a. Naturvårdsverkets "experter" borde ha tagit hand om innan de gav honom priset 2010 (de måste känna sig som idioter nu). Flashbackarna har gjort sig förtjänta av både hänvisningar och ryggdunkningar från medierna, och även bloggarna, som fick (ännu) en färdig gratisnyhet från Flashback som de kan tjäna pengar på utan att behöva jobba för den.

  Yrket som nyhetsjournalist verkar vara synnerligen bekvämt: 1)håll dig uppdaterad på nätforum, 2) ta material som är av intresse, 3) skriv en egen sammanfattning på 200 ord, 4) ta deras bevismaterial, 5) strunta i hänvisningar åt användarna som gjort allt jobb åt en, eller hänvisa helt galet som aftonbladet gjorde genom att skriva "olika forum", 6) profit. Nästa gång jag skriver en uppsats ska jag inte ange författaren när jag har tagit information från dennes bok; jag ska bara skriva "olika forskare". Naturvårdsverket och alla andra som lurats av Terje är också skyldiga flashbackarna ett stort tack.

  Inlägget var verkligen inte något personligt angrepp mot bloggens författare, utan snarare kritik riktad mot hela media- och bloggvärlden som inte ids rapportera vilka som ligger bakom avslöjandet, samtidigt som de alla använder flashbackarnas material. Helst skulle detta inlägg befinna sig i anslutning till exempelvis Aftonbladets kommentarsfält, om det fanns ett sådant.

  SvaraRadera
 6. Erik. Det ligger mycket i vad du säger. Jag tycker också att media kunde vara bättre på att redovisa sina källor. I alla fall när det gäller riktiga media så som dagstidningarna. Kvällstidningarna får man nog ändå se mest som underhållning så där kvittar det.

  SvaraRadera
 7. Till Oskar: Sant. Men Aftonbladet är så vansinnigt provocerande då den ändå läses av så många som en seriös nyhetstidning. Nu har de åtminstone korrigerat sin artikel och ändrat "olika forum" till att faktiskt ge Flashback äran. Förvånande och glädjande.

  SvaraRadera
 8. Och angående blogginläggets rubrik, att fler naturfotografer lär fuska än många tror, håller jag med om. Terjes PS-bilder var ju onekligen i amatörklass. Det måste finnas betydligt duktigare fuskare där ute.

  Jag tycker för övrigt att det är synd att - åtminstone som jag upplever det - fler och fler naturfotografer numera ska göra sin fotokonst så pretentiös och tramsig. Varför ens leta upp och störa ett så skyggt djur som lodjuret? Och varför förstöra bilder med onödigt mycket lek i photoshop, som ett barn med fingerfärg utan aning om när det räcker? Dina bilder från Brånsåns naturreservat är helt i min smak.

  SvaraRadera
 9. Erik: Kan bara hålla med dig. Enligt mig är det alltför många som inte bryr sig om att göra skillnad på konstfoto och dokumentärfoto. De flesta bilder man ser i tidningar idag är vad jag kallar för konstfoto, det vill säga de är kraftigt efterbehandlade. Och det gäller nog tyvärr även seriösa dagstidningar, även om de är ljusår bättre än skvallerpressen.

  SvaraRadera