onsdag 18 juli 2012

För platt och repetitivt i Jordens Väktare

Dan Buthler och Dag Öhrlund thriller Jordens väktare är bara för mycket. Boken handlar om hur en grupp som kallar sig Jordens Väktare utför ett antal terrordåd runt om i världen i syfte att tvinga världens ledare att ta miljöfrågorna på större allvar. Alltså ett ämne som ligger rätt i tiden. Och författarna verkar vara väl insatta i miljöfrågorna, till exempel får man en ganska initierad bild av hur rika länder utnyttjar fattiga personer i andra länder för att ta han om skrotavfall. Så för sitt miljöengagemang får boken ett plus i kanten.

Men förutom detta miljöengagemang är boken platt och oengagerade. I boken får man följa terroristerna, en amerikansk antiterrorstyrka samt en reporter från CNN. Problemet är att det är få (ingen?) av dessa karaktärer som är intressanta att följa, det känns lite stelt och man blir inte direkt intresserad av att följa de olika personernas öden. De olika sidohistorier som finns, till exempel antiterrorstyrkans chefs förhållande med CNN-reporter, känns extremt krystade och har sällan något med huvudhandlingen att göra. Det känns lite som att de två författarna har delat upp skrivandet alltför strikt mellan sig och att de sedan inte lyckats fläta samman historierna på ett bra sätt.

Ett annat stort problem med boken är att den upprepar sig. I boken får man inte bara följa terroristerna i ett eller två terrordåd utan om jag inte minns fel så är det hela fyra stycken. Och alla beskrivs relativt omfattande. Så efter terrordåd två känns boken mest som en upprepning. Boken hade blivit så mycket bättre om de kortat den med kanske 200 sidor, de över 600 sidor som den är på nu är på tok för mycket.

Något som gjorde att den trots allt var värd att läsa, eller lyssna kanske är mer korrekt, var Stefan Sauks inläsning. Han gör boken till en enmansteater! Grymt bra! Men som helhet kan jag ändå inte ge boken mer än 2 av 5 i betyg.........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar