tisdag 15 april 2014

Bilder från Indien del 3 av 4 - Ranthambore National Park

Efter Jaipur och Pushkar tog vi tåget till Ranthambore National Park. Denna nationalpark är en av Indiens största och mest välkända nationalpark och är framförallt berömd för sina tigrar. Och det är först och främst därför turister kommer hit, för att se tigrar.

Och visst lockar tigrarna men det är lite underligt att fokus är så stort på just dessa djur då det finns så otroligt mycket mer att se i Ranthambore. Vi såg till exempel leoparder, krokodiler, antiloper och en mängd andra spännande djur, och allt i en miljö som är som hämtad ur en Indiana Jones film.

Det är strikta regler för hur turister får röra sig i nationalparken, bara ett visst antal personer får vistas i parken varje dag och parken är bara öppen vissa tider på dygnet. Du måste åka med en guide.

Indiana Jones!
Man åker på småvägar.
Typiskt landskap för området runt och i Ranthambore.
Man kan åka i antingen mindre jeepar eller i större öppna bussar. Jeepar är att föredra, finns som sagt bara ett visst antal platser så det gäller att boka i tid. I varje jeep finns en förare och en guide.
Tiger! Vi gjorde fyra turer i nationalparken och såg tiger på två av dessa vilket får räknas som ganska bra. Det finns absolut ingen tigergaranti.
Det är mäktigt att se tigern stryka förbi på bara några meters avstånd!
Krokodil. Egentligen skulle man ju haft en bättre kamera med sig istället för den kompaktkamera jag hade. Men det är ju en avvägning, en systemkamera är större och stör upplevelsen.
En del djur var minst sagt närgångna...
Axishjort.
Vi hade turen att se leopard på mycket nära håll och under lång tid, något som är ovanligt.
Storkar.
Sambarhjort
I anslutning till nationalparken finns ett mäktigt fort, Ramthambore Fort. Därifrån har man magnifik utsikt över nationalparken.
Utsikt från Ranthambore Fort.
Även uppe i fortet fanns det djur! Här en langur.
Indisk palmekorre.
Souvenirshop inne i Ranthambore Fort. Kitschigt.
Vårt hotell, Ranthambore Forest Resort, låg precis utanför nationalparken. Hotellet hade en mycket fin trädgård som var perfekt att hänga i mellan de olika safariturerna.
Vi tröttnade dock på hotellets ganska enahanda mat så en dag tog vi oss till detta hotell och åt lunch där. Pampigt!
Före lunchen på hotellet ovan bad vi vår chaufför (låter som att vi gjorde en lyxresa med egen chaufför men att hyra bil med chaufför i Indien är extremt billigt) köra oss runt i den stad som låg i anslutning till nationalparken. Och som ni kan se är det extrema kontraster i Indien...jämför denna bild med hotellet ovan...ibland kändes det nästan surrealistiskt när man på bokstavligen 100 meter kunde gå från slum till yttersta lyx.
Tiggande barn som tjuvåkte bak på vår jeep.
En färgglad lastbil.
Gatuscen.
Ännu en gatuscen.
Här inne fanns bankomaten. Kändes ju inte helt superseriöst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar