lördag 12 april 2014

Bilder från Indien del 1 av 4 - Jaipur

Kom nyligen hem från en fantastisk resa till Indien. Vilket land! Kaos och åter kaos men oj så spännande! Vi var borta i 16 dagar och besökte fyra olika platser: Jaipur, Pushkar, Ranthambore National Park och Delhi.

Vi flög till Jaipur och tog oss sedan runt med bil med chaufför och tåg. Tåget är riktigt bekvämt om man väljer att åka i motsvarande första klass och dit inte tåget går är hyrd bil med chaufför ett bra alternativ. Indien är ett billigt land så förstaklassbiljetter på tåget eller att hyra bil/chaufför kostar inte mycket.

Du kan bo nästan gratis om du vill men vi valde att bo lite bättre då det är skönt att ha en lugn plats att komma till efter att ha spenderat en dag ute i kaoset på gatorna. Och även de lite bättre hotellen är prisvärda.

Vi valde att boka det mesta i förväg vilket nog var bra. Indien är ett ganska jobbigt land att resa i och att då lägga energi på att försöka hitta hotell, tågbiljetter, chaufför/bil och liknande på plats känns som en felprioritering.

Jag uppfattade Indien som ett tryggt land att resa i, och detta trots en enorm fattigdom. Visst finns det mycket tiggare och folk som på olika sätt försöker lura dig på pengar men människorna kändes aldrig hotfulla. Men visst, självklart finns det platser jag inte skulle besöka efter mörkrets inbrott. Det som var jobbigast och farligast var nog trafiken, den är helt hysterisk.

(Fortsättningen på resan följer i de tre kommande inläggen.)

Så här såg det ut precis utanför hotellet, en typiskt indisk stadsgata.

Den lyxiga hotellpoolen. Det är stora kontraster i Indien. Den här poolen ligger bara på andra sidan muren från den kaotiska vägen på bilden ovanför.

Affärerna är ofta extremt nischade, typ cykeldäck, kakor eller rödlök.

Här säljs jos.

Och här säljs peppar.

Frukt. Trots smutsen och kaoset så ser det som säljs ofta förvånansvärt fräscht ut.

Någon form av sötsak, tror jag.

Här säljer man däck. Och kanske utför man reparationer och byten också?


Fordonen är ofta löjligt överlastade.

Tror det är hö man fraktar på det här sättet.
Fordonen är ofta extremt pyntade, kanske för att dölja att dom egentligen är vrak från typ 50-talet?

Ibland känns det som att man förflyttats till 1800-talet.


Tuk tuk är det smidigaste sättet att ta sig fram kortare sträckor.

Det är imponerande att se hur pass väl många indier klär sig. Kan inte vara lätt att hålla sig själv och kläderna rena i den smutsiga miljö som städerna faktiskt är.

En av Jaipurs mest kända platser, Jantar Mantar. Ett gammalt astronomiskt observatorium.

Hawa Mahal, den byggnad som oftast hamnar överst på listan med Jaipurs mest sevärda platser. Vacker byggnad med en spännande historia, men jämfört med allt annat som finns att se i Jaipur kändes den tam.

Jaipur City Palace. Ett stort museikomplex. Häftig arkitektur.

Amer Fort. Ett enormt fort utanför Jaipur. Ska man bara se en sak i Jaipur så är det detta!
Amer Fort.

Galtaji, eller Monkey Temple som det kallas, är ett tempelområde strax utanför Jaipur. Här kände man sig som Indiana Jones!

Galtaji.

Galtaji. Tempelområdet kryllar av apor. Aporna anses heliga och många tar med sig mat till dem.

Maten var faktiskt en besvikelse, inte så att den inte smakade gott men den var mycket enahanda. Allt smakade i stort sett likadant, chili, vitlök, curry och koriander i olika kombinationer. Och allt var i princip olika former av grytor och var det kött så var det nästan alltid kyckling. Färska grönsaker, goda efterrätter, fisk och skaldjursrätter, för att nämna några exempel saknades nästan helt.
Mera mat.

1 kommentar: