torsdag 11 april 2013

Skrämmande om den amerikanska högern

Martin Gelins augustnominerade bok "Den amerikanska högern: republikanernas revolution och USA:s framtid" beskriver i reportageform den amerikanska högerns framväxt, och det är en skrämmande läsning man bjuds på. Det republikanska partiet, som ju är USA:s högerparti, har blivit allt mer extremt och tagit till alltmer tveksamma metoder för att vinna röster och inflytande.

I boken reser Gelin kors och tvärs över USA och intervjuar folk ur vitt skilda samhällsklasser, allt från vanliga Tea Party-anhängare (dvs högeranhängare) till republikanska senatorer. Han backar upp dessa intervjuer med fakta från traditionella akademiska källor, detta gör det intressant då det som intervjuobjekten påstår sedan kontrolleras mot fakta. Detta är mycket avslöjande då så gott som alla de fakta och påstående som intervjuobjekten nämner inte är sanna. Det gäller sådana påstående som att landet översvämmas av mexikanska invandrare (vilket det inte gör då fler mexikaner nu lämnar landet än vad som invandrar) och att slopade sociala skyddsnät för de fattiga leder till ökade skatteintäkter (vilket det inte gör).

Slående är hur världsfrånvända högeranhängarna ofta är, även om det finns tydliga fakta som talar emot så står de fast vid sin ståndpunkt. Kanske att detta hänger ihop med högerns nära koppling till kyrkan? Religion bygger ju på tro och inte fakta så kanske de har samma inställning till politiken?

Och de som inser att högerpolitiken inte är realistisk tar då till korrupta metoder för att nå framgång. Gelin beskriver till exempel hur man med olika lagar försvårar för invandrare att rösta, något som gynnar republikanerna. Man ritar också om valdistrikten så att de bättre passar republikanerna. Vi får verkligen inte hoppas att republikanerna tar makten i USA!

Låt er inte skrämmas av bokens något torra titel, det här är en mycket viktig och bra bok som bör läsas av alla! .......


2 kommentarer:

 1. Boken är skriven av en socialist för andra socialister och är recencerad av mänga andra socialister, kanske bör du söka andra källor när de beskriver sina politiska fiender? Inte? Jävla idiot. www.wikiperdia.org.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är klart att de fakta som finns i boken är valda för att ligga i linje med författarens högerkritiska inställning. Det räcker ju med att läsa bokens titel för att förstå det. Men att de fakta som presenteras i boken inte ger en komplett bild av det amerikanska politiska landskapet innebär ju inte att de blir mindre intressanta.

   Det finns givetvis positiva sidor hos den amerikanska högern men frågan är om dessa väger upp all mygel och korruption?

   Radera