måndag 11 februari 2013

The Revisionaries - Skrämmande dokumentär om USA:s skolväsende

I dokumentären The Revisionaries (http://www.therevisionariesmovie.com/) får vi en inblick i det amerikanska skolväsendet och hur det går till när det bestäms vad de amerikanska studenterna ska lära sig. Och det är en skrämmande bild som målas upp där politik och ideologier går före vetenskap och fakta.

I dokumentären får vi följa arbetet i Texas Board of Education, det politiska organ som bestämmer vad som får stå i de böcker som används i texas skolor. Och eftersom Texas är en stor och inflytelserik stat så kommer deras beslut även att påverka övriga USA. Läromedelsförlagen gör ju inte en utgåva för varje stat utan de gör läromedel som kan användas över hela USA.

Det skrämmande är att dessa beslut för det första fattas av politiker och för det andra fattas mycket summariskt. Givetvis ska det vara sakkunniga vetenskapsmän, forskare och pedagoger som utformar läromedlen, men så är alltså inte fallet i USA. Här styrs sakinnehållet i skolböckerna av politiker, politiker som ofta vill se att just deras ideologi och tro avspeglas i läromedlen. I filmen tydliggörs detta av ordföranden i Texas Board of Education som är en starkt troende kreationist, en tro som förnekar elementära vetenskapliga fakta kring till exempel evolutionen. På grund av hans personliga övertygelse så vinklas läromedlen till att lyfta fram kreationismen på bekostnad av vetenskapen. Skrämmande!


2 kommentarer:

  1. Tack för detta tips. Vilken fantastisk sida du har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du gillade min blogg!

      Radera