söndag 10 februari 2013

Back to the Moon

Boken Back to the Moon av Travis S. Taylor och Les Johnson är en skön mix av samhällskritik, fakta och fiction. Samhällskritisk på så sätt att den kritiserar på det sätt som vetenskapen, i det här fallet specifikt astronomin och utforskandet av rymden, har nedprioriterats i förhållande till annat de senaste årtionden. Sedan vi placerade en människa på månen så har det inte hänt så mycket när det gäller bemannade månfärder. För att inte tala om utforskandet av andra himlakroppar. Författarna tycker det är dags att världen åter startar ambitiösa rymdprogram med målet att skicka ut människor i rymden.

Deras kritik mot rymdforskningen har formen av ett traditionellt science-fictionsäventyr där USA och Kina tävlar om vem som först åter kan placera en människa på månen. Givetvis blir det stor dramatik med kraschade rymdskepp och heroiska räddningsexpeditioner. Men det är inte bara fiktion då författarna har stor kunskap om rymden och rymdfarkoster och därför försökt att skapa realistiska scenarion.

På det hela taget en underhållande och spännande bok som också innehåller en hel del intressanta fakta och resonemang kring rymdforskningen och rymdindustrin.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar