lördag 9 juni 2012

Venture To The Interior - en klassiker före sin tid

Venture To The Interior är en skildring av Laurens Van Der Posts äventyrsfyllda resor i Malawi.Van Der Post var utskickad av den brittiska regeringen med syftet att undersöka två avlägsna områden i Malawi, då en brittisk koloni. Det här är alltså en reseskildring från kolonialtiden vilket också präglar mycket av boken, förutom den rena reseskildringen så upptas ganska stort utrymme åt Van Der Posts egna reflektioner kring kolonialiseringen och den vita kontra den svarta mannen. Och hans tankar kring detta känns mycket moderna och antagligen avvek hans åsikter avsevärt från vad som var brukligt under den här tiden (ca 1949). Han målar upp en mycket positiv bild av afrikanen och det afrikanska landskapet medan bilden av kolonisatörerna är mer kritisk. Så på så sätt var han nog ett antal årtionden före sin tid.

De filosofiska och reflekterande avsnitten finns insprängda i en mer klassisk reseskildring, vi får följa Van Der Posts dramatiska flygresa från England till Malawi och sedan hur han träffar olika myndighetspersoner för att planera resan. Han beskriver vidare hur han provianterar och handskas med de bärare han anlitar. Och så får man givetvis följa med på de två långa vandringar han gör, och vissa avsnitt är som hämtade från ett manus till en äventyrsfilm!

Detta är alltså en riktigt bra bok som trots att den är 60 år gammal fortfarande känns fräsch. Den är spännande, engagerande, djup, extremt väl skriven och tidlös, något som gör detta till en klassiker bland reseskildringarna.......

Karta över Malawi. Van Der Post besöker två områden i boken, dels Mt Mulanje i söder och dels Nyika i norr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar