måndag 25 november 2013

Halmstad - inte bara en sommarstad

De flesta av oss som inte bor i Halmstad ser nog staden som en typisk sommarstad och jag hade därför inte speciellt höga förväntningar när jag reste dit i slutet av november. Det var mitt första besök i Halmstad och jag förväntade mig ungefär samma stämning som i andra typiska sommarstäder, det vill säga en öde och igenbommad stad, men icke. Halmstad visade sig vara en stad full av liv även en bister novemberhelg!

På många sätt är Halmstad den perfekta weekendstaden. Det finns mycket smidiga kommunikationer dit med både tåg och flyg. Flyget från Stockholm Bromma är suveränt då Halmstads flygplats ligger på nästan gångavstånd från centrum, dvs du tar dig från Stockholms city till Halmstads city på två och en halv timme med flyg, dörr till dörr. Staden är tillräckligt stor för att du inte ska tröttna men samtidigt tillräckligt liten för att du ska hinna se det mesta under en helg. Det finns även flera intressanta avstickare man kan göra från Halmstad, till exempel ta bussen (ca 25 min) till Tylösand.
 

Jag bodde på Kaptenshamns vandrarhem, bra beläget vid Nissan (ån som rinner tvärs igenom staden) med ca 10 minuters promenad in till Stora torget. Vandrarhemmet är beläget i en vacker byggnad men inredningen är tyvärr ganska själlös och trist. Men halva priset jämfört med hotell gör det ändå prisvärt.Eftersom vi bodde billigt så kompenserade vi det med att äta våra frukostar på Grand Hotell. Det är ofta ett oslagbart koncept att bo billigt och istället lägga pengarna på att äta god mat. I det här fallet valde vi Grands frukost och vi blev inte besvikna, frukosten var fräsch och omfångsrik. Fanns allt från äggröra och bacon till yoghurt med färska hallon. 
Stora Torg mitt i Halmstad. Halmstad är berömt för att ha satsat mycket på offentlig konst och Carl Milles fontän Europa och Tjuren är ett exempel på detta. På torget förkommer ofta torghandel.
Ena sidan av Stora Torg kantas av ett gammalt korsvirkeshus (idag en restaurang) samt Sankt Nikolaj kyrka. Halmstad har en viss touch av Danmark över sig vilket inte är så konstigt med tanke på närheten till Danmark samt att staden ju var dansk under en lång tid.
Halmstads slott vid Nissans strand. Utmed kajen ligger fina gamla skepp förtöjda.
Halmstads stadsbibliotek är ett arkitektoniskt mästerverk och utgör en central punkt i staden. Här finns förutom ett bibliotek även en konsthall och ett café.

Bibliotekets interiör är fantastisk med enorma glaspartier som vetter ut mot Nissan.
Ett besök i Tylösand är nästan ett måste, i alla fall om vädret är någorlunda hyfsat. Bussen går nästan ända till stranden och tar bara ca 25 minuter. Eftersom jag var där i november så hade jag stranden i stort sett för mig själv. Och jag hade tur med vädret så det blev en härlig promenad längs stranden! Sedan satt det fint med lunch på Hotell Tylösand som ligger i ena änden av stranden.
Ett igenbommat strandcafé.
Uppspolade snäckskal fanns det gott om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar