lördag 8 juni 2013

Att runda Kap Horn

Var ligger egentligen Kap Horn? Det är nog vanligt att man blandar ihop Kap Horn med Godahoppsudden och att man placerar Kap Horn som den afrikanska kontinentens sydligaste punkt. Men så är det inte, Kap Horn ligger i Chile, dvs Sydamerika, medan Godhoppsudden ligger i Sydafrika. Dessutom är det så att varken Godahoppsudden eller Kap Horn är de sydligaste platserna på någon av dessa kontinenter, vare sig man räknar med öar eller inte. Den sydligaste punkten på den afrikanska kontinenten heter egentligen Agulhas och Kap Horn ligger inte på den sydamerikanska kontinenten utan är en ö, den sydligaste punkten på den sydamerikanska kontinenten heter Kap Forward och den sydligaste ön som tillhör Sydamerika heter Islote Águila (Örnön).

Så varför pratar man då om Kap Horn och Godahoppsudden om dessa inte är de sydligaste punkterna? Jo, därför att båda är, och framförallt har varit, viktiga platser för sjöfarten. Godahoppsudden var den plats där sjöfarare ändrade kurs och att runda ön där Kap Horn ligger var en milstolpe för handelsfartyg, det finns visserligen passager norr om Kap Horn men dessa är smala och användes därför sällan.

Just detta med Kap Horns betydelse för sjöfarten har Dallas Murphy grävt djupare i i boken "Rounding the Horn". Boken är en mix an författarens egna seglingsäventyr i området och episoder från berömda besökare så som Drake, Darwin och Magellan. Murphy beskriver på ett bra sätt de strapatser som dåtidens, och ibland även nutidens, sjöfarare tvingades genomlida för att runda Kap Horn. Och man lär sig en hel del också, för hur många vet till exempel att världens sydligaste ursprungsfolk bor i området? Yaghan heter folket och dessa människor fascinerade dåtidens sjöfarare så till den grad att man till och med tog med sig folk därifrån hem till Europa, vilket kanske inte alltid var så lyckat. Detta är en bra bok som rekommenderas! ...


Kap Horn

Karta över Kap Horn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar