onsdag 16 april 2014

Bilder från Indien del 4 av 4 - New Delhi

Här kommer sista uppsättningen bilder från min resa till Indien. Jag började i Jaipur för att sedan via Pushkar och Ranthambore National Park ta mig till Delhi. Från Ranthambore tog vi tåget till Delhi, en resa på ca 5 timmar som fungerade klockrent. Hyfsat fräscht tåg som kom fram ungefär på utsatt tid. Vi hade bokat tåget redan från Sverige vilket ju kostar lite extra men då slipper man trixa med det på plats, och biljetterna är ändå så pass billiga.

Tågstationen i Delhi var rätt kaotisk, eller exotisk om man nu vill se det på det sättet...
Tuk Tuks finns överallt i Delhi och är ett smidigt sätt att ta sig runt. Det kostar i princip ingenting, en normal sträcka på ett par kilometer kostar runt 15 kr, och dom finns överallt.  För längre sträckor kan det dock vara rätt ansträngande då man sitter rätt utsatt och ofta har bussar och andra fordon en cm från sin armbåge.
Och i början förvånas man över att alla Tuk Tuk-förare har en relation till Sverige...någon har sin moster i Jönköping och en annan har bott på ishotellet i Jukkasjärvi...tills man inser att de bara har googlat fram lite Svenska platser och hoppas därmed kunna skapa en anknytning till oss och på så sätt få mer i dricks. Jojo.
Connaught Circle, Delhis kommersiella centrum. Ett cirkelrunt promenadstråk med byggnader i kolonial stil kantat med restauranger och dyra klädbutiker. Man kan likna det vid Delhis Stureplan. Dock är både restaurangerna och kläderna billigare här än i Sverige, man betalar runt en tredjedel till hälften.
Som överallt annars i Indien är det även här enorma klasskillnader. Bilden här är tagen från det Gamla Delhi, en stadsdel som i princip ligger granne med det lyxigare Connaught Circle. I Gamla Delhi finns fullt av smala gränder och gator där varje del ofta har en egen specialitet. 

Till exempel finns en gata full med kryddbutiker.
Mera kryddor.
Den här bilden är rätt talande för hur kaotiskt det verkligen är i Delhi (och övriga Indien med för den delen).
Luften är katastrofalt smutsig och ibland känns det som att andas sirap. På mornarna ser det ofta ut så här.
En av Delhis mest kända landmärken är Röda Fortet, ett enormt palatskomplex mitt i staden.
Entrén till Röda Fortet utgörs av en täckt basar.
En av fortets många vackra byggnader.
Mera från Röda Fortet.
India Gate är ett annat av Dalhis mest kända landmärken.
Indierna ville ofta vara med på kort. Ibland bara med dem själva och ibland ville de att jag skulle vara med. Här är en bild på en hel skolklass inklusive läraren. Jag försökte egentligen smyga och ta en bild på dom men så fort dom såg att jag hade kameran framme så formerade dom sig till en gruppbild.
Lodi Gardens, en oas i ett kaotiskt Delhi.
Mer från Lodi Gardens.
Lotustemplet. Magnifik arkitektur.
Så här ser det ut överallt i Delhi. Att ta sig fram till fots är knappast något nöje, det finns sällan fungerande övergångsställen eller trottoarer. Ibland krävs enorma omvägar bara för att ta sig över de extremt hårt trafikerade gatorna. Som turist är detta ett stort minus då det bästa sättet att upptäcka en stad oftast är till fots, något som knappast är möjligt i Delhi.

tisdag 15 april 2014

Bilder från Indien del 3 av 4 - Ranthambore National Park

Efter Jaipur och Pushkar tog vi tåget till Ranthambore National Park. Denna nationalpark är en av Indiens största och mest välkända nationalpark och är framförallt berömd för sina tigrar. Och det är först och främst därför turister kommer hit, för att se tigrar.

Och visst lockar tigrarna men det är lite underligt att fokus är så stort på just dessa djur då det finns så otroligt mycket mer att se i Ranthambore. Vi såg till exempel leoparder, krokodiler, antiloper och en mängd andra spännande djur, och allt i en miljö som är som hämtad ur en Indiana Jones film.

Det är strikta regler för hur turister får röra sig i nationalparken, bara ett visst antal personer får vistas i parken varje dag och parken är bara öppen vissa tider på dygnet. Du måste åka med en guide.

Indiana Jones!
Man åker på småvägar.
Typiskt landskap för området runt och i Ranthambore.
Man kan åka i antingen mindre jeepar eller i större öppna bussar. Jeepar är att föredra, finns som sagt bara ett visst antal platser så det gäller att boka i tid. I varje jeep finns en förare och en guide.
Tiger! Vi gjorde fyra turer i nationalparken och såg tiger på två av dessa vilket får räknas som ganska bra. Det finns absolut ingen tigergaranti.
Det är mäktigt att se tigern stryka förbi på bara några meters avstånd!
Krokodil. Egentligen skulle man ju haft en bättre kamera med sig istället för den kompaktkamera jag hade. Men det är ju en avvägning, en systemkamera är större och stör upplevelsen.
En del djur var minst sagt närgångna...
Axishjort.
Vi hade turen att se leopard på mycket nära håll och under lång tid, något som är ovanligt.
Storkar.
Sambarhjort
I anslutning till nationalparken finns ett mäktigt fort, Ramthambore Fort. Därifrån har man magnifik utsikt över nationalparken.
Utsikt från Ranthambore Fort.
Även uppe i fortet fanns det djur! Här en langur.
Indisk palmekorre.
Souvenirshop inne i Ranthambore Fort. Kitschigt.
Vårt hotell, Ranthambore Forest Resort, låg precis utanför nationalparken. Hotellet hade en mycket fin trädgård som var perfekt att hänga i mellan de olika safariturerna.
Vi tröttnade dock på hotellets ganska enahanda mat så en dag tog vi oss till detta hotell och åt lunch där. Pampigt!
Före lunchen på hotellet ovan bad vi vår chaufför (låter som att vi gjorde en lyxresa med egen chaufför men att hyra bil med chaufför i Indien är extremt billigt) köra oss runt i den stad som låg i anslutning till nationalparken. Och som ni kan se är det extrema kontraster i Indien...jämför denna bild med hotellet ovan...ibland kändes det nästan surrealistiskt när man på bokstavligen 100 meter kunde gå från slum till yttersta lyx.
Tiggande barn som tjuvåkte bak på vår jeep.
En färgglad lastbil.
Gatuscen.
Ännu en gatuscen.
Här inne fanns bankomaten. Kändes ju inte helt superseriöst...

söndag 13 april 2014

Bilder från Indien del 2 av 4 - Pushkar

Efter Jaipur (se tidigare inlägg) åkte vi vidare till Pushkar, en helig stad två timmars bilfärd bort. Staden, som är en av Indiens äldsta, ligger runt en sjö och denna kantas av tempel och så kallade ghats, dvs trappor som leder ner till vattnet.

Trapporna leder ner till det heliga vattnet.
Mera trappor.

Utsikt över Pushkar Lake.

Runt sjön löper huvudgatan som är ett myller av krimskrams blandat med ett och annat guldkorn. Tyvärr känns staden väldigt turistig och kommersiell och verkar mest vara ett tillhåll för backpackers och flummiga flowerpowertyper. Men visst är staden ändå värd ett besök, de blå byggnaderna och trapporna runt sjön är vackra och häftiga. Ett tips är att sätta sig på en takservering och spana på det fascinerande gatulivet.
Huvudgatan.

Kor och motorcyklar finns överallt!
Färgämnen att färga tyg med.
Mönster att trycka på tyger.
Frisersalong
Typisk indisk street food.
Mer street food.

Kvinnorna bär ofta på huvudet. Överhuvudtaget får man känslan av att det är kvinnorna som bär det tyngsta lasset i Indien.

Korna är heliga och ofta är det någon som ser till att de får mat.