onsdag 16 april 2014

Bilder från Indien del 4 av 4 - New Delhi

Här kommer sista uppsättningen bilder från min resa till Indien. Jag började i Jaipur för att sedan via Pushkar och Ranthambore National Park ta mig till Delhi. Från Ranthambore tog vi tåget till Delhi, en resa på ca 5 timmar som fungerade klockrent. Hyfsat fräscht tåg som kom fram ungefär på utsatt tid. Vi hade bokat tåget redan från Sverige vilket ju kostar lite extra men då slipper man trixa med det på plats, och biljetterna är ändå så pass billiga.

Tågstationen i Delhi var rätt kaotisk, eller exotisk om man nu vill se det på det sättet...
Tuk Tuks finns överallt i Delhi och är ett smidigt sätt att ta sig runt. Det kostar i princip ingenting, en normal sträcka på ett par kilometer kostar runt 15 kr, och dom finns överallt.  För längre sträckor kan det dock vara rätt ansträngande då man sitter rätt utsatt och ofta har bussar och andra fordon en cm från sin armbåge.
Och i början förvånas man över att alla Tuk Tuk-förare har en relation till Sverige...någon har sin moster i Jönköping och en annan har bott på ishotellet i Jukkasjärvi...tills man inser att de bara har googlat fram lite Svenska platser och hoppas därmed kunna skapa en anknytning till oss och på så sätt få mer i dricks. Jojo.
Connaught Circle, Delhis kommersiella centrum. Ett cirkelrunt promenadstråk med byggnader i kolonial stil kantat med restauranger och dyra klädbutiker. Man kan likna det vid Delhis Stureplan. Dock är både restaurangerna och kläderna billigare här än i Sverige, man betalar runt en tredjedel till hälften.
Som överallt annars i Indien är det även här enorma klasskillnader. Bilden här är tagen från det Gamla Delhi, en stadsdel som i princip ligger granne med det lyxigare Connaught Circle. I Gamla Delhi finns fullt av smala gränder och gator där varje del ofta har en egen specialitet. 

Till exempel finns en gata full med kryddbutiker.
Mera kryddor.
Den här bilden är rätt talande för hur kaotiskt det verkligen är i Delhi (och övriga Indien med för den delen).
Luften är katastrofalt smutsig och ibland känns det som att andas sirap. På mornarna ser det ofta ut så här.
En av Delhis mest kända landmärken är Röda Fortet, ett enormt palatskomplex mitt i staden.
Entrén till Röda Fortet utgörs av en täckt basar.
En av fortets många vackra byggnader.
Mera från Röda Fortet.
India Gate är ett annat av Dalhis mest kända landmärken.
Indierna ville ofta vara med på kort. Ibland bara med dem själva och ibland ville de att jag skulle vara med. Här är en bild på en hel skolklass inklusive läraren. Jag försökte egentligen smyga och ta en bild på dom men så fort dom såg att jag hade kameran framme så formerade dom sig till en gruppbild.
Lodi Gardens, en oas i ett kaotiskt Delhi.
Mer från Lodi Gardens.
Lotustemplet. Magnifik arkitektur.
Så här ser det ut överallt i Delhi. Att ta sig fram till fots är knappast något nöje, det finns sällan fungerande övergångsställen eller trottoarer. Ibland krävs enorma omvägar bara för att ta sig över de extremt hårt trafikerade gatorna. Som turist är detta ett stort minus då det bästa sättet att upptäcka en stad oftast är till fots, något som knappast är möjligt i Delhi.

2 kommentarer:

  1. Amazing blog....i like it...
    Book online bus ticket from Redbus

    SvaraRadera
  2. Nice blog post….thanks for sharing it..
    Book online bus ticket from Redbus

    SvaraRadera