fredag 22 februari 2013

Around India in 80 Trains

Around India in 80 Trains av Monisha Rajesh är en riktigt trevlig och välskriven reseskildring. Vi får följa författaren kors och tvärs över Indien, alltid resandes med tåg och alltid i ett högt tempo. Det är tågen och de människor hon möter på tågen som är huvudpersoner i boken och de platser som besökts nämns oftast mest i förbigående. För den som vill läsa om alla de traditionella sevärdheterna är detta alltså fel bok.

Rajesh reser med allt från livsfarliga arbetartåg till överdådiga lyxtåg och besöker järnvägsnätets yttersta utposter, något som gör att de människor hon möter kommer från hela Indien och från alla samhällsklasser. Man får på detta sätt ett tvärsnitt av hela det indiska samhället vilket är bra. Mindre bra är dock att boken ibland känns aningen forcerad och stressad då de 80 tågresorna avklarades på bara ett par månader, jag hade föredragit om hon dragit ner på antalet tågresor och istället beskrivit var och en mer ingående.

Men för den som gillar att läsa reseskildringar och/eller att resa med tåg kan jag absolut rekommendera denna bok!..

Nordkoreanskt hårmode

Nordkorea upphör aldrig att förvåna. Tydligen har man ett visst antal officiellt sanktionerade frisyrer att välja på, 10 för män och 18 för kvinnor. Frisyrerna är alla relativt korta då man tror att långt hår tar energi från hjärnan. Jojo, härliga ledare man har i Nordkorea.

Nordkorea frisyrer män
De 10 frisyrer män har att välja på i Nordkorea.

Nordkorea frisyrer
De 18 frisyrer kvinnor har att välja på i Nordkorea.

måndag 11 februari 2013

The Revisionaries - Skrämmande dokumentär om USA:s skolväsende

I dokumentären The Revisionaries (http://www.therevisionariesmovie.com/) får vi en inblick i det amerikanska skolväsendet och hur det går till när det bestäms vad de amerikanska studenterna ska lära sig. Och det är en skrämmande bild som målas upp där politik och ideologier går före vetenskap och fakta.

I dokumentären får vi följa arbetet i Texas Board of Education, det politiska organ som bestämmer vad som får stå i de böcker som används i texas skolor. Och eftersom Texas är en stor och inflytelserik stat så kommer deras beslut även att påverka övriga USA. Läromedelsförlagen gör ju inte en utgåva för varje stat utan de gör läromedel som kan användas över hela USA.

Det skrämmande är att dessa beslut för det första fattas av politiker och för det andra fattas mycket summariskt. Givetvis ska det vara sakkunniga vetenskapsmän, forskare och pedagoger som utformar läromedlen, men så är alltså inte fallet i USA. Här styrs sakinnehållet i skolböckerna av politiker, politiker som ofta vill se att just deras ideologi och tro avspeglas i läromedlen. I filmen tydliggörs detta av ordföranden i Texas Board of Education som är en starkt troende kreationist, en tro som förnekar elementära vetenskapliga fakta kring till exempel evolutionen. På grund av hans personliga övertygelse så vinklas läromedlen till att lyfta fram kreationismen på bekostnad av vetenskapen. Skrämmande!


söndag 10 februari 2013

Mannen som vände insidan ut - Mindre lyckad deckare av Fred Vargas

Mannen som vände insidan ut är den första boken jag läser av den prisbelönta och hyllade franska deckarförfattaren Fred Vargas, och tyvärr blir det nog också den sista då den inte alls infriade mina förväntningar. Boken är i grund och botten en traditionell deckarhistoria men Vargas har, antagligen i ett försök att förnya genren, anlagt en lätt absurd och komisk ton, något som jag inte tycker faller väl ut.

Många av karaktärerna är alltför speciella för att de ska engagera och dialogerna är för det mesta absurda och för sällan historien framåt.  Ett tag är det underhållande men efter ett par kapitel blir det bara jobbigt. Det blir alltför mycket buskis och cirkus över det för att det ska falla mig i smaken. Vargas kan dock skriva för språket flyter på och de (få) delar i boken som verkligen kretsar kring mordgåtan är riktigt bra! Dessutom finn det en hel del fina beskrivningar av det franska landskapet, men som helhet kan jag inte rekommendera den.........

Back to the Moon

Boken Back to the Moon av Travis S. Taylor och Les Johnson är en skön mix av samhällskritik, fakta och fiction. Samhällskritisk på så sätt att den kritiserar på det sätt som vetenskapen, i det här fallet specifikt astronomin och utforskandet av rymden, har nedprioriterats i förhållande till annat de senaste årtionden. Sedan vi placerade en människa på månen så har det inte hänt så mycket när det gäller bemannade månfärder. För att inte tala om utforskandet av andra himlakroppar. Författarna tycker det är dags att världen åter startar ambitiösa rymdprogram med målet att skicka ut människor i rymden.

Deras kritik mot rymdforskningen har formen av ett traditionellt science-fictionsäventyr där USA och Kina tävlar om vem som först åter kan placera en människa på månen. Givetvis blir det stor dramatik med kraschade rymdskepp och heroiska räddningsexpeditioner. Men det är inte bara fiktion då författarna har stor kunskap om rymden och rymdfarkoster och därför försökt att skapa realistiska scenarion.

På det hela taget en underhållande och spännande bok som också innehåller en hel del intressanta fakta och resonemang kring rymdforskningen och rymdindustrin.....