söndag 26 augusti 2012

Arholma - en egen liten värld

Trots att båtresan till Arholma bara tar 20 minuter så känns det som att komma till en annan värld, eller kanske snarare till en annan tid. Här finns inga bilar utan man färdas i huvudsak med cykel eller möjligtvis med flakmoppe och de flesta husen är mycket gamla. Det känns lite som att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden. Men detta innebär inte att livet på Arholma är primitivt, nej långt därifrån! I den gamla dansbanan finns en restaurang som serverar utsökt mat och det finns både affär, vandrarhem och en skärgårdslodge. Helt enkelt ett perfekt ställe att åka till ett par dagar för njuta av lugnet, naturen och den charmiga skärgårdsmiljön!

Arholma batteri - fritt att utforska utanpå men krävs guidad visning om man vill gå in.

Arholma båk - måste absolut besökas. Finns en liten souvenirshop samt konstutställning.

Arholma dansbana som numera inhyser en mycket bra restaurang.

Utsikt från restaurangen.

Arholma handelsbod. Det är här båten lägger till.

Arholmas berömda midsommarstång.
Arholma nord - skärgårdslodge på norra Arholma.

Arholma vandrarhem, kallat Bull-August. Arholmas i särklass charmigaste boende.

Vy från norra Arholma.

Vik på södra Arholma.

Brygga på norra Arholma.

Ser väl rätt så okej ut?

Mycket av bebyggelsen på Arholma är gammal och ofta mycket väl underhållen.

lördag 25 augusti 2012

Lysande deckardebut med Vredens tid

Stefan Tegenfalk gör en stabil debut med deckaren Vredens tid, en bok med kommissarie Walter Gröhn och praktikanten Jonna de Bruggei huvudrollerna. Han en lite halvt korrumperad och lätt nerdekad, men ändå sympatisk, gammal räv och hon en ung något naiv Porschekörandes kvinna med ett stort rättspatos. Kanske inte den mest originella kombination i den här typen av böckerna men Tegenfalk har ändå lyckats skapa karaktärer som känns fräscha och intressanta.

Handlingen kretsar kring en mystisk drog som kan styra människors beteenden, och att påverka människor beteenden med mediciner och droger är ju inte science-fiction idag men tyvärr går Tegenfalk ett par steg för långt något som gör att handlingen inte alltid känns så trovärdig. Och just detta att drogen används på ett alltför futuristiskt sätt är bokens svaga punkt då denna typ av böcker bygger på att de ska kännas autentiska och trovärdiga.

Men som sagt, detta är en mycket bra debutdeckare av Tegenfalk och på det stora hela är det en spännande och välskriven bok. Tegenfalk har snabbt placerat sig högt upp på den svenska deckarförfattarstegen, inte högst upp men på den övre tredjedelen!........ 

söndag 19 augusti 2012

Vanlig träfjäril (vedborre) - Cossus cossus

Vanlig träfjäril vedborre - Cossus cossus
Vanlig träfjäril (även kallad vedborre) - Cossus cossus

Vanlig träfjäril vedborre - Cossus cossus 2
Den vanliga träfjärilens larv är rätt så stor...

torsdag 16 augusti 2012

Det amerikanska försvarets internationella insatser sett ur soldatens perspektiv

Robert Kaplans bok "Hog Pilots, Blue Water Grunts: The American Military in the Air, at Sea, and on the Ground" är en ambitiös bok om det amerikanska försvarets roll i en alltmer global och föränderlig värld. Vi får här följa Kaplan när han besöker olika amerikanska truppslag på en mängd olika platser, och det är inga snabba korta nedslag han gör utan ofta stannar han under en längre tid och lär känna soldaterna väl. Ibland följer han även med soldaterna ut på fältet. I och med att han besöker soldater inom olika truppslag och på ett stort antal platser runt om i världen så får boken både en bredd och ett djup, detta i kombination med Kaplans kunskap om militär historia och strategi samt geopolitik gör att boken känns extremt genomtänkt och definitiv. Denna bok skulle mycket väl kunna fungera som lärobok i en universitetskurs i till exempel geopolitik eller Amerikakunskap.

Detta är inte en bok bara för dem som är intresserade av militära frågor utan för alla som är intresserade av de förändringar som sker i vår värld och vilka nya typer av konflikter dessa förändringar ger upphov till. En mycket bra bok!...

Med höghastighetståg genom Europa

Tom Chesshyres bok "Tales from the Fast Trains - Around Europe at 186mph" är en riktigt inspirerande bok om hur pass smidigt det numera är att resa med tåg i Europa.Vi får här följa honom på ett antal weekendresor till Europeiska städer där en central del är just att det ska gå att ta tåget dit, i det här fallet med London som utgångspunkt. Resorna spänner från korta hopp över, eller snarare under, Engelska kanalen till längre resor till södra Frankrike och norra Spanien. Och nog blir man lite mer sugen på att ta tåget efter att ha läst den här boken, även om resan tar lite längre tid så slipper man all flygplatstransfer, bagageväntan och säkerhetskontroller. Dessutom blir ju själva resan betydligt behagligare och mer rofylld med tåg, något som Chesshyre bok också visar.

Dock är nog den här boken inte helt relevant för oss som bor i Stockholm, här är jag snabbtågsavgångarna till Europeiska städer obefintliga. Möjligen kan man ta sig till mellersta Tyskland från Stockholm, om man bara har en weekend på sid det vill säga. Men det är ju inte fy skam det heller.

Chesshyre beskriver inte bara själva tågresorna utan han skildrar även städerna han reser till. Det är överlag en bra bok som rekommenderas till alla som gillar reseskildringar eller som är nyfikna på hur det är att resa med tåg i Europa. Möjligen att boken är lite ytlig, boken innehåller över 10 resor så det blir inte så många sidor per resmål. Hade nog varit bättre att ta med något färre resor och istället beskriva dem lite mer utförligt...

måndag 13 augusti 2012

Ulvöarna - norrländsk skärgård när den är som bäst

Ulvöhamn sedd från havet. Till ön tar man sig med båt, förslagsvis från Docksta. Båtresan tar bara drygt en timme och är mycket vacker då den går genom Höga kusten.

Mitt i Ulvöhamn, den största byn, med kapellet och huvudgatan.

Ulvöhamn sedd åt öster.

Ulvö kapell, byggt 1622.

Huvudgatan. Finns flera restauranger samt ett hotell.

Två män, en van, ingen återvändo - Mot Mongoliet!

För dem som gillar reseskildringar kan jag rekommendera David Treanors bok "Mission Mongolia - Two Men, One Van, No Turning Back", en bok om två medelålders män som tröttnat på tillvaron hemma i England och bestämmer sig för att göra en välgörenhetsresa till Mongoliet. Och de flyger inte...nej de tar bilden hela vägen. Det är alltså ett riktigt äventyr. Välgörenheten består i att den bil de åker med sedan säljs i Mongoliet och pengarna går till en välgörenhetsorganisation.

Man får följa dem från planeringen fram till målet och det är välskrivet och engagerande. Treanor har lyckats väl med balansgången mellan humor och allvar, boken är skriven med glimten i ögat men det blir aldrig tramsigt, något som annars lätt blir fallet. Att de som reser är två vanliga Svenssons utan tidigare erfarenheter från liknande äventyr gör det hela bara bättre i och med att det är lättare att känna en koppling till personerna i boken. En mycket bra bok helt enkelt!..

torsdag 2 augusti 2012

Rörigt och barnsligt om USA

Sean Condons bok Drive Thru America var en besvikelse. Den är utgiven av Lonely Planet och i vanliga fall brukar det borga för bra kvalitet men så är det alltså inte i det här fallet. Boken handlar om två killar som reser runt i USA men det skulle kunna vara var som  helst i världen då mycket lite handlar om USA, istället fokuserar boken på de två resenärernas barnsliga humor. Det är kul i ungefär en sida, faktum är att man hunnit tröttna redan innan de hunnit starta sin resa. Bokens upplägg med lösrykta texter gör det hela dessutom rörigt. Nej, skippa den här boken!